Moedermelk sieraden  - Hoe gaat dat in zijn werk?

Onderaan deze pagina vind je vraag & antwoord op de meest gestelde vragen.

Ik kan me helemaal voorstellen dat je denkt... Huh?... sieraden van melk? Hoe dan? ... Even een kleine uitleg:

Moedermelk sieraden zijn in Amerika en Engeland al jarenlang een zeer populaire trend, en hoe kan het ook anders met trends... die waaien over en zo ook naar ons kikkerlandje.

Er zijn maar een aantal bedrijven in Nederland die zich hier aan durven te wagen. Het is een arbeidsintensief en precies proces. En elke DNA artiest heeft zijn of haar eigen 'geheime' techniek ontwikkeld om de melk te conserveren en te verwerken in een sieraad. Mijn huis leek op een gegeven moment wel een Meth lab (zo noemde mijn zoon het). Dat is gelukkig nu achter de rug!  Ik heb met grote dank aan en in samenwerking met een fantastisch familielid en een vriend die beiden al tientallen jaren als biochemisch laborant werkzaam zijn een prachtige methode ontwikkeld om van jou melk een schitterend herinneringssieraad te kunnen maken.

De moedermelk wordt voorzien van een aantal natuurlijke conserveringsmiddelen, daarna een aantal minuten sterk verhit en vervolgens ingedroogd zodat ik het tot een poeder kan verwerken. Er zijn een aantal moedermelk bedrijven die de zogenaamde 'wet' (natte) methode toepassen en de melk rauw (onbehandeld) verwerken in de hars. Mijn ervaring daarmee is dat dit slechts tijdelijk mooi blijft. Er is een grote kans dat de melk gaat rotten in de steen. Ik kies dus voor bovenstaand en bewezen effectieve methode. 

Als je regelmatig hebt gekolfd dan weet je dat borstvoeding uit een heel kleurenpalet kan bestaan. Van spierwit naar roomgeel en soms zelfs met een blauwe of rozige gloed (bijv als je de dag ervoor bietjes hebt gegeten). Ik maak daarom bij elk sieraad gebruik van een miniscuul sateprikkerpuntje wit wat ik toevoeg aan je melk om die mooie melkwitte kleur te kunnen garanderen. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een andere kleur te kiezen als je niet persé wilt dat je moedermelk sieraad wit is. Ik heb diverse kleuren op vooraad. De kleur van je melk hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld wat je hebt gegeten, of je medicatie hebt gebruikt, je hormoonhuishouding maar ook de samenstelling van vet en eiwit is bepalend voor de kleur. Gedurende de weken en zelfs na enkele maanden nadat ik het sieraad heb gemaakt kán je melksteen nog heel licht bijkleuren door de vetten en eiwitten die in je melk zitten. Ook is het mogelijk dat je hele kleine vlokjes in je sieraad kunt zien zitten, dat is jóuw melk!

Al mijn sieraden zijn daarnaast gemaakt van 1e gehalte sterling zilver (925). Ik koop mijn onderdelen en materialen uitsluitend in bij de allerbeste Nederlandse zilvergroothandelaren. Kwaliteit staat op nummer 1. Waar mogelijk soldeer ik bevestigingsoogjes goed dicht zodat de kans op verliezen of blijven haken in kleding beperkt blijft. Dit doe ik vooral bij de armbanden omdat dit de meest kwetsbare sieraden zijn. Ook voor alle andere materialen die ik gebruik voor het vervaardigen van je sieraad maak ik gebruik van de mooiste en beste kwaliteit. Zo ben je verzekerd dat je juweeltjes zelfs voor een volgende generatie mooi blijft om door te kunnen geven. Een tastbare herinnering is!

Meest gestelde vragen & antwoorden:

* Kan ik ook oude melk uit de vriezer opsturen?

A: Ja zeker kan dat, geen probleem. Je melk mag jaren oud zijn. Ontdooi het vlak voor het versturen. Melk wat tot 3 á 4 weken goed gekoeld in de koelkast heeft gestaan is nog prima te gebruiken voor een sieraad. Het is niet erg dat het zuur ruikt (je sieraad is geurloos, I promise) eigenlijk... zolang er geen schimmel op staat is de melk prima te gebruiken.

* Hoeveel melk heb je nodig?
A: Ik heb maar een kleine hoeveelheid melk nodig. Je kunt een verzendpakketje bij bestellen voor €2,- hierin zit een retourenvelop (ongefrankeerd), buisje(s) voor de melk, gripzakjes, labeltjes en een retourformulier. Wanneer je zelf je melk opstuurt heb ik niet meer nodig dan een flinke eetlepel vol. Verstuur het het liefste in een zeer goed afsluitbaar flesje, spuitje met dop, borstvoedingzakje etc. en daarna in een bubbeltjes envelop of brievenbusdoosje. Doe er voor de zekerheid nog iets extra beschermends omheen mocht het gaan lekken.
Niet versturen in ballonnetjes, boterhamzakjes of vrieszakjes. Houd áltijd zelf melk achter de hand. Ik bewaar na het vervaardigen van je sieraad géén melk of poeder. Je bent ten alle tijde zelf verantwoordelijk om melk achter de hand te houden voor eventueel reparatie of verlies. 

* Kan ik ook bv een haarlokje toevoegen?

​A: Ja zeker is het mogelijk om in de melksieraden een klein haarlokje van bijvoorbeeld je kindje(s) of een dierbare te verwerken, een beetje as, een stukje stof uit je bruidsjurk, een gedroogd bloemetje uit je bruidsboeket,  het 1e melktandje van je kindje of misschien heb je wel kleine schelpjes of steentjes meegenomen van een verre reis. Al deze kleine treasures / herinneringen kan ik toevoegen aan je sieraad. De mogelijkheden worden per sieraad in het bestelproces aangegeven.

Je kunt tevens kleine toevoegingen kiezen zoals parelmoer shimmer, blad zilver of goud of een combinatie hiervan laten maken.  Bij een aantal hangers is het zelfs mogelijk om de achterkant te laten graveren of een initiaal te laten stempelen om het nóg persoonlijker te maken. 

* Waarom duurt het zo lang voordat mijn sieraad klaar is?

A: De leveringstijd van de moedermelk (en ook gedenk) sieraden ligt momenteel tussen de 3 en 6 weken (na het ontvangen van je melk en eventuele toevoegingen). Het verwerken van je sieraad is een behoorlijk arbeidsintensief proces. Je sieraad wordt in verschillende laagjes opgebouwd en elke laag moet enkele dagen goed uitharden voor het mooiste en beste resultaat. Ik streef er naar om jou sieraad natuurlijk binnen de gestelde termijn te leveren. Mocht dit toch enige vertraging geven dan krijg je daar natuurlijk persoonlijk bericht van.

* Hoe weet ik nou zeker dat mijn melk in het sieraad verwerkt wordt?

A: Ja... dat is een kwestie van vertrouwen. Ik post regelmatig op facebook en instagram foto's van het proces. Je mag er op vertrouwen dat ik écht jouw melk in jóuw sieraad verwerk!

* Het oppervlak van mijn sieraad is niet helemaal glad, hoe kan dat?

A: Je sieraad wordt opgebouwd uit verschillende laagjes. Deze probeer ik zo glad mogelijk aan te brengen en elke laag heeft enkele dagen nodig om goed uit te harden. Het kán zijn dat het oppervlak door bijv toevoegen van haartjes, vlokjes of andere toevoegingen niet 100% strak is. Ook de parels worden enkele keren 'afgelakt' waardoor de perfecte ronde vorm soms een hele fijne afwijking kan hebben. Dit geeft het sieraad het unieke handgemaakte karakter. Deze aflakkingen zijn nodig voor het behoud van je sieraad. 

* Ik zie kleine vlokjes in mijn sieraad, wat is dat?

A: Hoogstwaarschijnlijk zie je dan je melk in je sieraad terug. De methode die ik gebruik om jou melk te conserveren is een lang en nogal scheikundig proces met als einddoel je melk in een droge stof toe te voegen. Door de samenstelling van je melk kan het zijn dat je daardoor soms kleine vlokjes terug kan zien in je sieraad. Dat is jou melk! Daar moet je trots op zijn en weet je dus ook dat je met een echt moedermelk sieraad te maken hebt. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je deze vlokjes niet terug ziet dat dit niet het geval is. Dan is jou melk beter opgelost in de gieting.

* De haartjes in mijn sieraad zijn anders (of) niet zo duidelijk als op de foto van de webshop

A: De foto's op de website zijn een indicatie van hoe je sieraad er ongeveer uit komt te zien. Deze sieraden zijn speciaal volgens de wensen van deze klant gemaakt. Het is dus niet mogelijk om exact hetzelfde sieraad te ontvangen. Ik streef er natuurlijk naar om zo dicht mogelijk bij het voorbeeld te blijven. De haartjes die ik ontvang hebben allemaal hun eigen unieke eigenschap. Soms lukt het om ze in een mooie krul (wanneer het lang genoeg is) in het sieraad te verwerken maar soms wordt het ook als een recht plukje verwerkt, of als een patroon. Daardoor is elk sieraad uniek! Ook is het niet altijd mogelijk om krulletjes toe te passen als het bakje (bijvoorbeeld bij oorbellen) te klein is en/of de haartjes te stug. 

* Het lijkt alsof mijn sieraad iets verkleurd, hoort dat zo?

A: Het is volkomen normaal dat gedurende de weken of zelfs maanden nadat je sieraad gemaakt is het een klein beetje bijkleurd naar roomkleurig. Dit komt doordat je melk uit vetten en eiwitten bestaat die door blootstelling aan UV licht iets kunnen bijkleuren. Wordt je sieraad echter donkerbruin, dan is er wat mis gegaan met de conservatie en zal ik het sieraad kosteloos voor je vervangen. Deze garantie heb je tot 1 jaar na de levering van je sieraad. Dit is een unieke service welke niemand anders in Nederland aanbied. Ik raad je dan ook ten zeerste aan om in ieder geval een jaar lang nog een beetje melk te bewaren in je vriezer. En wanneer je een plukje haar hebt laten toevoegen, een reserve plukje haar bewaard. Just in case. De kans is zéér klein dat het conserveringsproces niet goed is gegaan maar ga er ook niet om liegen dat er hele kleine kans is dat jij net die pech hebt. 

* Ik draag mijn sieraad al langere tijd, maar hij lijkt wat dof te worden.

A: De moedermelk en gedenksieraden bestaan uit diverse laagjes, het bovenste laagje kan na verloop van tijd iets van haar glans verliezen doordat het schuurt tegen je kleding of andere materialen. Dit is helaas niet te voorkomen. Wanneer je dat graag zou willen kan ik tegen een kleine vergoeding je sieraad voorzien van een nieuwe deklaag zodat hij er weer als nieuw uitziet. Vergelijk het met zilver wat na een tijdje lichte krasjes krijgt die je er uit moet schuren en moet polijsten. Houd er goed rekening mee dat je het sieraad vérrr uit de buurt houd van water, chemicalien, chloor (zwemwater) en producten die het sieraad mogelijk schade kunnen toebrengen. Houd dus de 'draag en bewaar' tips die je bij je sieraad ontvangt in acht om zo lang mogelijk plezier er van te hebben en beschadiging en dofheid te voorkomen. 

* Ik wil eigenlijk een ander soort sieraad dan er in de webshop staan, kan ik ook iets op maat laten maken?

A: Mocht je nou niet helemaal in de webshop vinden wat je zoekt kan ik ook een helemaal op maat gemaakt juweeltje voor je vervaardigen. Jij geeft je wensen en of ideeën door en ik maak voor jou een aantal schetsen en een vrijblijvende prijsopgave. Pas wanneer je helemaal tevreden bent met de schets ga ik met het sieraad aan de slag. Momenteel is het nog niet mogelijk om oud goud en zilver om te smelten. Ik werk dus (nog) met nieuwe materialen, wat natuurlijk wel de volledige vrijheid geeft qua ontwerpen. 

Staat jouw vraag of antwoord hier niet bij? Neem dan even contact op via het contactformulier.

 

 

 

 

© 2016 - 2022 petitlamour | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel