top of page

Moedermelk sieraden

 

Meest gestelde vragen & antwoorden:
 

* Kan ik ook oude melk uit de vriezer opsturen?

A: Ja zeker kan dat, geen probleem. Je melk mag jaren oud zijn. Ontdooi het vlak voor het versturen. Melk wat tot 3 á 4 weken goed gekoeld in de koelkast heeft gestaan is nog prima te gebruiken voor een sieraad. Het is niet erg dat het zuur ruikt (je sieraad is geurloos, I promise) eigenlijk... zolang er geen schimmel op staat is de melk prima te gebruiken.

* Hoeveel melk heb je nodig?
A: Ik heb maar een kleine hoeveelheid melk nodig. Je kunt een verzendpakketje bij bestellen voor € 2,- hierin zit een retourenvelop (ongefrankeerd), buisje(s) voor de melk, gripzakjes, labeltjes en een retourformulier. Wanneer je zelf je melk opstuurt heb ik niet meer nodig dan een flinke eetlepel vol. Verstuur het liefste in een zeer goed afsluitbaar flesje, spuitje met dop, borstvoeding zakje etc. en daarna in een bubbeltjes envelop of brievenbusdoosje. Doe er voor de zekerheid nog iets extra beschermends omheen mocht het gaan lekken.


>>Niet versturen in ballonnetjes, boterhamzakjes of vrieszakjes.

Houd áltijd zelf melk achter de hand. Ik bewaar na het vervaardigen van je sieraad géén melk of poeder. Je bent ten alle tijde zelf verantwoordelijk om melk achter de hand te houden voor eventueel reparatie of verlies. <<

jonathan-borba-VCjhp_UHk2w-unsplash_edit

* Kan ik ook bv een haarlokje toevoegen?

​A: Ja zeker is het mogelijk om in de melksieraden een klein haarlokje van bijvoorbeeld je kindje(s) of een dierbare te verwerken, een beetje as, een stukje stof uit je bruidsjurk, een gedroogd bloemetje uit je bruidsboeket,  het 1e melktandje van je kindje of misschien heb je wel kleine schelpjes of steentjes meegenomen van een verre reis. Al deze kleine treasures / herinneringen kan ik toevoegen aan je sieraad. De mogelijkheden worden per sieraad in het bestelproces aangegeven.

Je kunt tevens kleine toevoegingen kiezen zoals parelmoer shimmer, blad zilver of goud of een combinatie hiervan laten maken.  Bij een aantal hangers is het zelfs mogelijk om de achterkant te laten graveren of een initiaal te laten stempelen om het nóg persoonlijker te maken. 

* Waarom duurt het zo lang voordat mijn sieraad klaar is?

A: De leveringstijd van de moedermelk (en ook gedenk) sieraden ligt momenteel tussen de 3 en 6 weken (na het ontvangen van je melk en eventuele toevoegingen). Het verwerken van je sieraad is een behoorlijk arbeidsintensief proces. Je sieraad wordt in verschillende laagjes opgebouwd en elke laag moet enkele dagen goed uitharden voor het mooiste en beste resultaat. Ik streef er naar om jou sieraad natuurlijk binnen de gestelde termijn te leveren. Mocht dit toch enige vertraging geven dan krijg je daar natuurlijk persoonlijk bericht van.

* Hoe weet ik nou zeker dat mijn melk in het sieraad verwerkt wordt?

A: Ja... dat is een kwestie van vertrouwen. Ik post regelmatig op facebook en instagram foto's van het proces. Je mag er op vertrouwen dat ik écht jouw melk in jóuw sieraad verwerk!

* Het oppervlak van mijn sieraad is niet helemaal glad, hoe kan dat?

A: Je sieraad wordt opgebouwd uit verschillende laagjes. Deze probeer ik zo glad mogelijk aan te brengen en elke laag heeft enkele dagen nodig om goed uit te harden. Het kán zijn dat het oppervlak door bijv toevoegen van haartjes, vlokjes of andere toevoegingen niet 100% strak is. Ook de parels worden enkele keren 'afgelakt' waardoor de perfecte ronde vorm soms een hele fijne afwijking kan hebben. Dit geeft het sieraad het unieke handgemaakte karakter. Deze aflakkingen zijn nodig voor het behoud van je sieraad. 

* Ik zie kleine vlokjes in mijn sieraad, wat is dat?

A: Hoogstwaarschijnlijk zie je dan je melk in je sieraad terug. De methode die ik gebruik om jou melk te conserveren is een lang en nogal scheikundig proces met als einddoel je melk in een droge stof toe te voegen. Door de samenstelling van je melk kan het zijn dat je daardoor soms kleine vlokjes terug kan zien in je sieraad. Dat is jou melk! Daar moet je trots op zijn en weet je dus ook dat je met een echt moedermelk sieraad te maken hebt. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je deze vlokjes niet terug ziet dat dit niet het geval is. Dan is jou melk beter opgelost in de gieting.

* De haartjes in mijn sieraad zijn anders (of) niet zo duidelijk als op de foto van de webshop

A: De foto's op de website zijn een indicatie van hoe je sieraad er ongeveer uit komt te zien. Deze sieraden zijn speciaal volgens de wensen van deze klant gemaakt. Het is dus niet mogelijk om exact hetzelfde sieraad te ontvangen. Ik streef er natuurlijk naar om zo dicht mogelijk bij het voorbeeld te blijven. De haartjes die ik ontvang hebben allemaal hun eigen unieke eigenschap. Soms lukt het om ze in een mooie krul (wanneer het lang genoeg is) in het sieraad te verwerken maar soms wordt het ook als een recht plukje verwerkt, of als een patroon. Daardoor is elk sieraad uniek! Ook is het niet altijd mogelijk om krulletjes toe te passen als het bakje (bijvoorbeeld bij oorbellen) te klein is en/of de haartjes te stug. 

* Het lijkt alsof mijn sieraad iets verkleurd, hoort dat zo?

A: Het kan voorkomen dat gedurende de weken of zelfs maanden nadat je sieraad gemaakt is het een klein beetje bijkleurt naar roomkleurig. Dit komt doordat je melk uit vetten en eiwitten bestaat die door blootstelling aan UV licht iets kunnen bijkleuren. Ik raad je ten strengste aan om je sieraden af te doen bij aanraking met water. 
Handenwassen, douchen, zwemmen etc. Door regelmatig blootstelling aan vocht kan het steentje ook verkleuren.

 

Wordt je sieraad echter donkerbruin (rotting), dan is er wat mis gegaan met de conservatie en zal ik het sieraad kosteloos voor je vervangen. Deze garantie heb je tot 6 maanden na de levering van je sieraad. Dit is een unieke service welke niemand anders in Nederland aanbied. Ik raad je dan ook aan om in ieder geval een jaar lang nog een beetje melk te bewaren in je vriezer. En wanneer je een plukje haar hebt laten toevoegen, een reserve plukje haar bewaard. Just in case. De kans is zéér klein dat het conserveringsproces niet goed is gegaan maar ga er ook niet om liegen dat er hele kleine kans is dat jij net die pech hebt. 

* Ik draag mijn sieraad al langere tijd, maar hij lijkt wat dof te worden.

A: De moedermelk en gedenksieraden bestaan uit diverse laagjes, het bovenste laagje kan na verloop van tijd iets van haar glans verliezen doordat het schuurt tegen je kleding of andere materialen. Dit is helaas niet te voorkomen. Wanneer je dat graag zou willen kan ik tegen een kleine vergoeding je sieraad voorzien van een nieuwe deklaag zodat hij er weer als nieuw uitziet. Vergelijk het met zilver wat na een tijdje lichte krasjes krijgt die je er uit moet schuren en moet polijsten. Houd dus de 'draag en bewaar' tips die je bij je sieraad ontvangt in acht om zo lang mogelijk plezier er van te hebben en beschadiging en dofheid te voorkomen. 

* Ik wil eigenlijk een ander soort sieraad dan er in de webshop staan, kan ik ook iets op maat laten maken?

A: Mocht je nou niet helemaal in de webshop vinden wat je zoekt kan ik ook een helemaal op maat gemaakt juweeltje voor je vervaardigen. Jij geeft je wensen en of ideeën door en ik maak voor jou een aantal schetsen en een vrijblijvende prijsopgave. Pas wanneer je helemaal tevreden bent met de schets ga ik met het sieraad aan de slag. Momenteel is het nog niet mogelijk om oud goud en zilver om te smelten. Ik werk dus (nog) met nieuwe materialen, wat natuurlijk wel de volledige vrijheid geeft qua ontwerpen. 

Staat jouw vraag of antwoord hier niet bij? Neem dan even contact op via het contactformulier.

bottom of page